Bilbarnstol till din nya bil

Att köpa babyskydd eller bilbarnstol till ditt nya åk bör stå högst upp på listan om du planerar att ta med dina barn på en åktur. Enligt svensk lag måste barn skyddas i bilen och en bilbarnstol eller barnsits kan därför behöva inköpas, beroende på hur lång eller gammal ditt barn är. Så läs alltid igenom vad som gäller innan du gör ditt val.

Lagar om bilbarnstol i Sverige

För att du ska kunna avgöra hur länge bilbarnstolen ska användas och vart den ska placeras i bilen, kan du ta dig hjälp av rådande lagar när det kommer till bilbarnstolar.

Vad som gäller är att barn med en längd som understiger 135 centimeter, måste använda en skyddsanordning vid färd i bil. Vilken typ av anordning som behövs beror lite på barnets ålder men innefattar bilbarnstol, babyskydd eller bältesstol. Vad som är extremt viktigt att ha i åtanke är att skyddssystem som placeras bakåtvänt i bilen, inte får användas på en sittplats som har utrustats med ett airbag-system. I händelse av en krock kommer detta att ge stor skada på ditt barn och kan i vissa fall åstadkomma mer skada än själva krocken.

Varför ska man använda en skyddsutrustning för barn?

Många läkare rekommenderar att barn upp till 12 år alltid bör färdas med särskild skyddsanordning. Detta beror på att barns huvud fortfarande är i förhållandevis tungt i jämförelse med resten av kroppen och vid en krock kommer huvudet att slungas framåt i en enorm kraft som kan skada barnets nacke och axlar. Därför bör barn upp till fyra års ålder färdas bakåt, men säkerställ då att bilbarnstolen placeras på rätt sätt.