Var säkrare än dina vänner

Varje år sker fruktansvärda olyckor i trafiken. Det är lätt att skylla olyckor på bilen, väglaget och sikten, men i slutändan är det du som förare som avgör hur säker du är i trafiken. Du som enskild person kan påverka andra till att köra säkrare genom att göra det själv. Det är inte coolt att vara våghalsig och köra över sin egen förmåga, bara extremt dumt.

Du vill inte vara den personen som är orsaken till en trafikolycka med dödlig utgång. Du bör alltid köra defensivt och ingenting annat. Det är vanligast att unga män i grupp kör på ett oacceptabelt sätt och det kan vara svårt att ta sig ur en sådan situation. Var istället den som faktiskt vågar stå upp för sig själv och kör lugnt och försiktigt. Utmana dina vänner till att göra samma sak och lägg gärna fram det som att du tror att de inte kan, då kommer de känna sig tvingade för att bevisa sig – men på ett bra sätt. Sluta racea och sladda på allmänna vägar, det kommer bara sluta illa förr eller senare.

Gör en tävling om vem som kan vara säkrast. Tillslut kommer det kännas som det normala sättet att köra på, och då har ni lyckats! Man kan ha roligt i bilkretsarna utan att köra som dårar. Ni vill inte ha en fruktansvärd trafikolycka på ert samvete, så kör som folk istället för att skapa fara för alla andra.