Allt behöver inte vara nytt

Nyproduktionen i världen är enorm och det skapas nya produkter hela tiden. Men behöver det verkligen vara så? Måste man köpa en sprillans ny bil när det finns begagnade bilar som fungerar minst lika bra? Att köpa en bil som redan är producerad är betydligt mer miljövänligt och billigare än att köpa en nyproducerad bil.

Kanske vill du ha en Tesla men tänker att du inte har tillräckligt med pengar? Då kan du leta efter en begagnad Tesla här och hitta en för ett lägre pris. Just Teslor kan kosta ganska mycket ändå, men det är bättre för vårt klimat att köpa en bil som redan finns men inte används.

Om du tänker att..

…Det ändå kommer att produceras nya bilar trots att du köper begagnat så har du delvis rätt. Om du är den enda personen som köper begagnat kommer det inte göra stor skillnad. Men om det är många människor som köper begagnat gör det faktiskt skillnad. Och tankesättet att det inte spelar någon roll om du köper nytt är inte sant.

Varje människa som bestämmer sig för att köpa begagnat bidrar till att nyproduktionen minskar och att miljön därför mår bättre. Tillsammans kan man göra skillnad! Du kanske i dagsläget inte känner någon som köper begagnat – men du är verkligen inte ensam. Det finns människor världen över som har slutat köpa nytt. Så du behöver inte göra som människor i din närhet. Gör så som du mår bra av både funktions- och känslomässigt.