När du inte ska köra bil

Trots att du har intresse för bilar och tycker att det är kul att köra så finns det tillfällen då du inte rekommenderas att köra. Du vet säkert att du inte får köra bil om du är onykter eller har minst 0,2 promille i kroppen?

Du får heller inte köra bil när du är påverkad av narkotika. Men allt detta vet du säker. Men vet du hur du ska tänka när du är stressad, trött eller sjuk?

Stressad

Att vara lite stressad kan vara bra för det gör dig mer uppmärksam. Men om du är alltför stressad ska du inte köra bil då du kan missa saker i trafiken och istället, ofta omedvetet, fokusera på något annat som kan leda till fara, skada, olyckor, och så vidare.

Trött

När du är trött ska du heller inte köra bil. Det förlänger din reaktionsförmåga och i värsta fall kan du somna vid ratten och riskera ditt och många andras liv. Om du känner dig trött är det bättre att stanna bilen och sova en stund. 10 minuter kan räcka!

Sjuk

Om du känner dig sjuk ska du inte sätta dig bakom ratten, speciellt inte om du har feber. Om du känner att du behöver köpa något som kan lindra halsbränna, motverka huvudvärk eller liknande så kan du istället beställa det online. Så antingen ber du någon annan köpa det du behöver åt dig, eller så beställer du det online och väljer hemleverans så att du slipper sätta dig och köra.